Leerlingbegeleiding
Kennisbank Ons onderwijs Zelfbewust Leerlingbegeleiding
Passende ondersteuning
Werenfridus is een school die je talenten uitdaagt. Leerlingen krijgen de mogelijkheid om zich te ontwikkelen naar hun eigen aanleg. Daar hoort een passende ondersteuning bij. Het eerste aanspreekpunt daarvoor zijn de mentor en de docenten. Soms is er meer nodig. De ambitie is om maatwerk te leveren voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte. Wij willen hen graag goed en deskundig begeleiden richting een passend diploma of een passend traject. Dat doen we door zelfvertrouwen en zelfstandigheid te stimuleren. Hiervoor zetten wij professionals binnen en buiten de school in. We stimuleren het professioneel handelen van medewerkers en investeren in de mentor als coach.
In de ondersteuningswijzer staat alle informatie over hoe de leerlingondersteuning op Werenfridus is georganiseerd. De ondersteuningswijzer staat in de kennisbank voor je klaar.
In maatwerktrajecten hebben leerlingen ‘hoorrecht, spreekrecht en vindrecht’. Er zijn ook externe ondersteuners aan de school verbonden, zoals de leerplichtambtenaar, schoolarts, jeugdverpleegkundige en jeugd- en gezinswerker. Zij spelen ook een actieve rol in het voorkomen van ongewenst verzuim en de ondersteuning van leerlingen.
Wat voor ondersteuning kan je krijgen?
De ene leerling heeft meer steun nodig dan het andere. Daarom bieden alle scholen basisondersteuning en extra ondersteuning. Hieronder leggen we het verschil uit.
Basisondersteuning
Basisondersteuning is voor leerlingen die net wat extra hulp nodig hebben om in de eigen klas te kunnen blijven meedoen. Bijvoorbeeld omdat ze moeite hebben met taal of wiskunde. Maar ook als ze problemen hebben met gedrag of met leren, als ze juist heel goed kunnen leren (hoogbegaafd zijn) of als ze lange tijd ziek zijn. Iedere school in de regio West-Friesland kan die hulp geven.
Extra ondersteuning
Soms heeft een leerling, om wat voor reden dan ook, méér hulp nodig. Dat noemen we extra ondersteuning. Ook die hulp probeert de school zelf te regelen. Soms komen daarvoor hulpverleners naar de school. Wanneer een leerling het normale lesprogramma niet kan volgen, zoeken we samen naar een andere lesplek.
Er zijn veel mogelijkheden voor passend onderwijs. Dat betekent niet dat we voor elke leerling een apart lesprogramma kunnen maken. Het gaat er juist om dat ieder kind zo veel mogelijk les krijgt in de eigen klas.
Basisondersteuning op Werenfridus
De scholen in de regio hebben afgesproken welke basisondersteuning ze bieden, daarover lees je hieronder meer. Welke hulp onze school precies kan geven, staat in ons schoolondersteuningsprofiel (SOP).
Extra ondersteuning op Werenfridus
Als er meer ondersteuning nodig is, dan schakelen we onze deskundigen in. Dat kan een ondersteuningscoördinator, trajectbegeleider of passend onderwijscoördinator zijn, maar ook de decaan, anti-pestcoördinator of vertrouwenspersoon. Zij begeleiden jou én helpen je mentor en docenten om jou goed onderwijs te bieden. Om je een voorbeeld te geven van breedteondersteuning: dit is de hulp die je krijgt als je bijvoorbeeld problemen thuis hebt, last hebt van een angststoornis of depressie, of als je AD(H)D hebt. Met de hulp van onze deskundigen doen we ons best om te zorgen dat je zo lang mogelijk bij ons op school kan blijven.
Intensieve ondersteuning
Heb je een andere ondersteuningsbehoefte dan de basis- of extra ondersteuning die wij hier op school bieden? Dan schakelen we samen de hulp van Samenwerkingsverband VO West-Friesland in voor diepte-ondersteuning. Dit is het samenwerkingsverband achter alle middelbare scholen in West-Friesland. Het samenwerkingsverband helpt je als je het normale lesprogramma helemaal of deels niet kan volgen. Om je daar goed bij te begeleiden heeft het samenwerkingsverband experts klaar staan op wie je kan rekenen.
Hoe kunnen we helpen?
Wil je meer weten over de leerlingbegeleiding die we jou kunnen bieden? In onze ondersteuningskaart vind je alle informatie die je nodig hebt. Als je er niet uitkomt, kan je mentor je ook op weg helpen.